Slide background
Slide background
Slide background

Van Harte Welkom!

De Accomodatie

De B&B ‘Op de Leijepoel’ heeft een totale oppervlakte van 62 m2. De ruimte is onderverdeeld in een slaap/zitkamer (28 m2), een badkamer (16m2) en een eet/leeskamer (18 m2). Alles is voorzien van vloerverwarming. De B&B heeft een eigen ingang.

Om een goede nachtrust te waarborgen heeft de B&B een elektrisch verstelbaar bed met 2 boxspring matrassen. De badkamer heeft een luxe ligbad, wastafel, een aparte ruime douche en een WC. Verder beschikt de B&B over gratis WIFI, een flatscreen tv (103 cm) , koelkastje, waterkoker, koffiezetapparaat en een broodrooster.

Geschiedenis

De B&B is een onderdeel van boerderij De Leijepleats en ligt aan de Leijepoel. Dit meertje met aangrenzend terras en steiger biedt ruimte aan de watersportliefhebber, maar ook voor de stille genieter is het er goed toeven door de verscheidenheid aan flora en fauna.

De Leijepleats is een grote rietgedekte boerderij gebouwd in 1937. De plek waar de boerderij staat is echter al veel langer bewoond. Op kaarten van begin 1600 wordt al bewoning vermeld. Een verklaring voor deze eeuwenlange bewoning is dat, in een wereld van zacht veen, de boerderij gebouwd is op een plek waar een harde zandrug opduikt. Deze langgerekte zandrug, de Gravinneweg, loopt onder het veen van de Sûdwest hoek van Friesland door, maar komt slechts af en toe aan het oppervlak.

Lang was De Leijepleats een vaarboerderij en alleen per boot bereikbaar. Als onderdeel van de ruilverkaveling is in 1980 een weg aangelegd en is de bereikbaarheid nu prima.

Locatie

De Leijepoel is onderdeel van de Witte en de Zwarte Brekken en ligt midden in de Ecologische Hoofd Structuur (EHS) van Nederland. Daarnaast is het een Natura 2000 gebied en valt het ook nog eens onder de Europese Vogel Richtlijn.

Bijzonder is dan ook de grote vogelrijkdom van het gebied. Door de ligging op de grens van water en land en de aanwezige broekbosjes kan menig vogelliefhebber zijn of haar hart ophalen. Bijzondere gast is toch wel de Roerdomp die hier regelmatig tot broeden komt maar ook de Bruine Kiekendief is een imposante zomerbewoner van het gebied.

In de winter is de Leijepoel een rustgebied voor watervogels. Met name de Smient en de Kuifeend zijn dan in grote getale aanwezig. De polders worden dan bevolkt door de kleine Rietgans en de Brandgans.

De visstand van de Leijepoel is divers en omvat onder andere de brasem en de blij, maar ook veel grote rietvoorns, snoeken ,karpers en palingen voelen zich als een vis in het water in dit beschutte meertje.

De Leijepoel is een klein meertje van ca 10 ha met een klein eilandje (de Knyntsjepôlle, vert. het konijntjesland) en is verbonden met het Friese merengebied via de Leijesleat. De diepte van de poel varieert van 0.5 m tot 1.30. Daardoor is de Leijepoel alleen geschikt voor kleine vaartuigen zoals sloepen, vletjes, zeilschouwtjes en kano’s.
Door de ietwat verborgen ligging met toch een open waterverbinding met de rest van de Friese meren is de Leijepoel heerlijk rustig en een waar Elderado voor vogels en vissen.